Oči - Ogledalo duše

12/02/2020

Ljudske i životinjske oči: bezbrojni kompleks čuda svake sekunde

Oči odražavaju naše raspoloženje i osećanja, neumorno i neprestano rade i čudo su optičkog inženjerstva. Kako funkcionišu?

Oči otvaramo svako jutro i one odmah počinju raditi. Bez poteškoća se fokusiraju na daleko, na blizu, razlikuju i najmanje promene boja i rade besprekorno u uslovima dobre i loše osvetljenosti. Kako to oči provode svakodnevna čuda svake sekunde dana? Kako se razlikuju od onih iz životinjskog carstva?

Najbolje mesto za početak odgovora na ovo pitanje je mehanika ljudskog oka. Iako se naše oči vide iza kapaka, dobijaju bademasti oblik, iako je oko sferično oko 2,5 cm. Kada oko gleda prema objektu posmatranja, svetlosni zraci ulaze kroz transparentnu spoljnu površinu koja je poznata kao rožnica. Svetlo nastavlja svoj put kroz šarenicu, obojeni deo oka. Šarenica se ponaša kao objektiv kamere, otvara se da bi propustila više svetlosti u oko u slabo osvetljenim uslovima, dok se zatvara da bi propustila manje svetla kod jake svetlosti. Tamni deo u centru šarenice je zenica. To je područje gde kontrolisana količina svetlosti ulazi u glavni deo oka.

Poruka mozgu

Kada zrak prođe kroz zenicu, doseže do sočiva koja se ponaša kao kamera č- fokusira svetlo na mrežnici, zadnjem delu oka. Sočivo menja oblik kako bi osiguralo da slika na mrežnici bude jasna i oštra, fokusirana koliko je god moguće. Kada slika dospe na mrežnicu, zapravo je naopako, zato što svetlo ulazi u oko prema zakonima fizike. Sliku kasnije rotira mozak, kako bismo mogli povezati na pravi način. Mrežnica se sastoji od dva tipa ćelija – štapića i čunjića; štapići vide“crno-belo“, dok čunjići „vide“ boje. Zajedno dobijenu sliku pretvaraju u električnu poruku koja putuje od mrežnice do optičkog živca prema mozgu, koji okreće sliku i prosleđuje slike u druga područja mozga.

Puno zanimljivih činjenica

Proces vida je sam za sebe čudesan kada razmatrate kompleksnost sadržanu u tako maloj savršenoj sferi. Oba oka daju nam neverovatan vid od 200 stepeni. Drugim rečima, naprosto ne vidite samo ispred sebe i bočno, već i iza sebe. Vaše oči mogu prepoznati više od 10 miliona boja uz činjenicu da imaju sigurnosni sistem zaštite. Kapci prekrivaju i štite oči kada spavate i zaklopiti će se kada osete opasnost udara stranog tela. Slično time, trepavice su super osetljive na prašinu, dok se obrve ponašaju kao barijera znoju i prljavštini. Kada trepnete, kapak rasprši suzu preko površine oka, brišući čestice prašine u rubove oka kod nosa. Ponekad suza teče preko donjeg kapka – kao kad plačete- no većinu vremena teče kroz tanki kanal u donjem delu oka. Kanal nosi suzu do spoljne strane nosa. Zato nos ponekad počne curiti kada plačete.

Čudo životinjskog carstva

Naravno da ljudi nisu jedini s čudesnim i predivnim očima. Gotovo svako biće životinjskog sveta podareno je vidom, dok su neka podarena raznim izgledom, veličinama i funkcijama.

Većina nas zna da mačke vide savršeno u mraku, da šišmiši „vide“ pomoću tehnike jeke dok neke vrste pauka imaju 8 očiju. Jeste li znali da kolosalne lignje imaju oči veličine fudalske lopte? Tim velikim očima može videti i u najtamnijim dubinama okeana. Na drugoj strani, oči najtanjih insekata mogu sadržati do 30.000 individualnih sočiva. Zahvaljujući sferičnim očima na ticalima, puževi mogu videti oble uglove. Kameleonovi kapci su gotovo spojeni i prekrivaju gotovo celu površinu očne jabučice osim male rupe kroz koju se vidi zenica. Svako se oko može pomaknuti nezavisno o drugom kako bi mogao pratiti plen i potencijalne opasnosti koristeći vid od 360 stupnjeva. Tropski gušteri imaju iznimno razvijen noćni vid. Zenice su vertikalne s nizom otvora koje se noću proširuju i mogu raspoznati boje.

Kako bi predočili njihov neverovatan noćni vid, donosimo podatak da mačke i morski psi mogu videti 10 puta bolje od ljudi, dok tropski gušteri mogu videti do 350 puta bolje od ljudskih očiju pri zatamnjenom svetlu.

Oči mnogih stvorenja u životinjskom carstvu su superiorne nad našima, iako ljudske oči imaju mnogobrojne prednosti – možemo korigovati naše oči kada nam kvalitet počne opadati.

Zahvaljujući veštinama i iskustvu optičara, optometrista i oftalmologa, vid nam se poboljšava, koriguje i ujedno radi i izgleda prelepo!