O HOYA-i

Sve je počelo u malom gradiću naziva HOYA (danas preimenovanog u Nishitokyo) 1941. Dva brata, Shoichi i Shigeru Yamanaka imali su ambiciozan plan za proizvodnju dioptrijskih sočiva za naočare. 1 Novembra 1941 godine osnovana je Toyo Optical Glass Manufacturing, kasnije HOYA Corporation.

Optičko staklo zahteva primenu sofisticirane tehnologije proizvodnje u poređenju s drugim tipovima stakla, a u tim danima bila je tehnološki najnaprednija industrija u Japanu. Osnivanjem HOYA-e, kompanija je prolazila kroz dugačak proces pokušaja i grešaka pre nego je zapravo počela proizvodnja optičkih stakala.

Hoyina priča ima skroman početak kao mala proizvodna operacija koja je usvojila tehnološki napredno vođstvo kako bi postala globalni igrač 70 godina kasnije.

Nisu ostali samo na dioptrijskim sočivima…

Krajem II svetskog rata narudžbe vojske, koja je većinski učestvovala u stvaranju Hoyinih prihoda, bile su stopirane. Zbog toga je HOYA osetila snažno smanjenje u potražnji za dioptrijskim sočivima za naočare. Kako bi se oporavila od smanjenja prihoda, odlučili su proizvoditi kristal za kućnu upotrebu koristeći podosta materijala iz skladišta optičkih stakala.

U narednim godinama, HOYA je pokrenula proizvodnju sočiva za kamere, memorijskih diskova, foto maski i LCD panela i medicinskih uređaja. Od male TOYO Optical Glass Manufacturing, HOYA je izrasla u svetskog igrača: kompaniju s 35.000 zaposlenih u preko 100 zemalja širom sveta.
Danas se HOYA sastoji od 4 divizije: Briga o vidu, IT, Foto sektor i Medicina. Globalna prisutnost omogućava HOYA-i da izmeni tehnološke uvide i inovativne ideje unutar kompanije i šire.

Hoyini proizvodi ne samo da su vizualni, već se mogu naći na mnogim mestima. Naprimjer, jeste li znali da postoji velika šansa da je hard disk na vašem računalu ili Blu-ray uređaju proizveden u HOYA-i. Isto važi i za sočiva na vašim digitalnim kamerama. Uz to, Hoya također proizvodi i takozvane foto-maske za proizvodnju poluvodiča, medicinskih endoskopa ili čak keramičkih kostiju i filera. Posetite li svog optičara, velika je šansa da ćete izaći s Hoyinim dioptrijskim sočivima za naočare.

Strast za proizvodnju superiornih sočiva za naočare.

Uprkos raznovrsnosti proizvoda, HOYA-ina strast za dioptrijskom sočivima za naočare ostaje pokretačka snaga poslovanja. Neverovatna želja za inovacijama doprinela je revolucionarnim rezultatima.

Na području anti-refleksnih slojeva, HOYA je postigla svetsku reputaciju. Rezultati sežu u 1963., kada je HOYA uspešno aplicirala anti-refleksni sloj na mineralnom dioptrijskom sočivu za naočare.

1980. HOYA je ponovila isto dostignuće na plastičnim dioptrijskim sočivima za naočare. Najveća dostignuća  su postignuta u premium anti-refleksnom sloju Hi-Vision LongLife, koji je dobio prestižnu iF nagradu za materijal, kao i njen prethodnik Super Hi-Vision anti-refleksni sloj.

Zbog činjenice da su izuzetno otporne i jake, Hoyina dioptrijska sočiva za naočare  su idealne za okvire na bušenje i flaks, dok krajnji korisnik uživa u minimalnoj težini i najvišoj providnosti. Dizajn Hoyinih jednofokusnih i progresivnih sočiva za naočare reflektuje poslednja dostignuća znanja  i tehnologije.

Nulux EP, lansiran 2001., prvo je jednofokusno dioptrijsko sočivo čija je kalkulacija bazirana na vidnoj oštrini i rotaciji očne jabučice.

Još jedno tehnološko dostignuće je postignuto s FreeForm tehnologijom za progresivna dioptrijska sočiva. Integrisanjem prednje i zadnje površine dioptrijskog sočiva, 2004., Hoya je kreirala kompletno novu definiciju sočiva , osiguravajući oštar i prirodan vid s minimalnim distorzijama. Ne iznenađuje što je ova tehnologija i dizajn nagrađena na Silmo d'Or, Višestrukim Good Design Awards i kao optički proizvod godine. Hoyalux iD MyStyle, posljednji proizvod koji je dobio nagradu, odličan je primjer dovođenja personalizacije na novi nivo. Kombinovanjem freeform tehnologije s posebnim konzultacijskim softverom, HOYA može ponuditi potpuno personalizirana progresivna sočiva za naočare za sve korisnike.

Uz inovativne proizvode, HOYA nastoji ponuditi klijentima širok raspon mogućnosti u odabiru materijala, dizajna i kombinacija dorada, anti-refleksnih slojeva, fotoosjetljivih ili bojenih dioptrijskih sočiva čiji je glavni prioritet poboljšati život svojih klijenata.

MISIJA HOYA-e je slediti inovativnost i kreativnost u poslovanju u pogledu novih informacijskih tehnologija i životnog stila koji vode istinski ispunjenom životu uz istovremeno poštovanje društvenih i prirodnih vrednosti.

Usluga: sastavni deo HOYAinog DNA

HOYA je kroz godine puno vremena ulagala u osluškivanje potreba individualnih klijenata . Zato je usluga sastavni deo Hoyine organizacije. Hoya je uverena da istinska dodana vrijednost može biti postignuta otvaranjem partnerima i klijentima koji su glavni činitelj Hoyinog uspeha.

Hoyine fabrike rade 24 sata dnevno, 365 dana u godini nudeći širok raspon usluga, od gotovih sočiva do usluga ugradnje uz interaktivne alate kao što su Hoyalog program za naručivanje sočiva, MyStyle iDentifier program za narudžbu MyStyleV+ progresivnih sočiva kao i uređaj za video centriranje visuReal.

Edukacijski centar

Na tržištu gdje se gotovo svakodnevno predstavljaju novi proizvodi, većina zahteva konstantno praćenje i upoznavanje te proširenje znanja.
Optička ekspertiza dostupna je na HOYA Faculty-u, evropskom edukacijskom centru otvorenom 2010. godine u Budimpešti. Hoya Faculty nudi profesionalcima širom Europe priliku da identifikuju i iskoristite prednosti napredne tehnologije i pouzdanog kvaliteta kao početne tačke prilikom rada.
Hoya Vision Care ima 52 laboratorija u 30 zemalja. U Evropi, Hoya Vision Care Europe osnovana je 1980. godine i od tada je jedna od najbrže rastućih regija u sklopu Hoyine divizije brige o vidu.

Sastoji se od 12 laboratorija i 19 podužnica u 14 zemalja. Dok je samo 7,2% zaposlenih u Evropi uz 9,4% svetske proizvodnje, 20,4% Hoyine ukupne prodaje ostvareno je na evropskom tržištu.

Hoya uvijek nastoji da razvije nove tehnike kalkulacije i metode optimizacije koje daju potporu razvoju naprednijih dizajna dioptrijskih sočiva za naočare.

Kako bi pozitivno uticali na kupovno iskustvo klijenta, Hoya kontinuirano radi na razvoju uslužnih koncepata i alata da bi potpomogla klijentima u svakodnevnom radu.
Hoya također veliku važnost posvećuje edukaciji profesionalaca organizacijom zanimljivih predavanja i treninga na Hoya Faculty-u u Budimpešti.

Sve navedeno ne bi bilo moguće bez InnoVision-a, Hoya-ine vizije o inovaciji i Hoya-inim inovacijama vezanim uz vid. InnoVision je temelj na kojem Hoya kreira tehnologiju, dizajn i premium usluge u ovom trenutku i u budućnosti.

  • Filozofija InnoVision-a sastoji se od 4 temelja koji su u korelaciji: 
  • Vizualna percepcija - razumevanje osetljivosti mozga na magljenje slike
  • Vizualno iskustvo - postizanje najtočnije korekcije optimizacijom dioptrije
  • Verifikacija dizajna - provera rešenja optičkog dizajna za postizanje maksimalnih performansi dizajna 
  • Ljudsko ponašanje - označavanje klijentovih potreba za bolje podudaranje finalnog proizvoda korisniku
Karakteristike InnoVision koncepta Šta znači?
Hoya provodi nekoliko istraživačkih programa za razumevanje korisnika individualne razine osetljivosti i prihvatanje magljenja slike.
Vizuelna percepcija
Generisatii najtačniju korekciju nedostataka vida optimizacijom dioptrije i uzimanjem u obzir stvarnih uvslova nošenja.
Vizuelno iskustvo
Konstantna verifikacija rezultata optičkog dizajna za postizanje maksimalnih performansi dizajna.
Verifikacija dizajna
Označavanje potreba i zahteva korisnika naočara za bolje podudaranje sočiva za naočare korisniku.
Ljudsko ponašanje

Za više informacija o HOYA-inim dioptrijskim sočivima za naočare posetite najbližu optiku!