Optičar, optometrista, oftalmolog - koja je razlika?

07/04/2015

Optometrija je dobro poznato zanimanje u Evropi i svetu, ali na našim prostorima šira javnost nije dovoljno upoznata s tom granom zdravstva čija specijalizacija je korekcija vida.
Dakle, optometristi su stručnjaci školovani da bi izvršili pregled vida, otkrili razne abnormalnosti vida, te prepoznali moguće bolesti koje zahvataju oko ili vizualni sistem čoveka.
Kao i mnoga druga zanimanja, optometrija se u raznim zemljama razlikuje po načinu školovanja i u praksi. 
Optometrija je jedna od tri discipline koje su uključene u brigu o vidu. Uz optometriste deluju oftalmolozi koji pružaju medicinsku pomoć, pa optičari, koji osiguravaju optička pomagala kao što su dioptrijske naočare i kontaktna sočiva.

Koja je razlika između optičara i optometriste? 

Optometrista ili inženjer očne optike je visoko obrazovani specijalista za oči sa završenim studijama optometrije, te je specijalizovan za precizne i detaljne preglede vida. Optometrista se obučava najmanje tri godine, kako kroz teoriju tako i kroz praksu, kako bi precizno odredio stepen refrakcijske greške oka, odnosno stepen kratkovidosti, dalekovidosti i astigmatizma. Velika prednost optometriste leži u činjenici da se kroz svoje školovanje ne usresredjuje na lečenje raznih bolesti oka, već se specijalizuje isključivo za vid, odnosno određivanje i korekciju refrakcijskih grešaka oka te prepisivanje ispravnih naočara za vid ili kontaktnih sočiva. Optometrista također vrši pregled prednjeg dela oka gde u slučaju prisutnosti neke očne bolesti upućuje pacijenta oftalmologu.

Oftalmolog je doktor medicine koji pruža kompletnu brigu oka, uključujući pregled vida. Nije direktno povezan s izradom dioptrijskih naočara i najčešće ne daje savete vezane za odabir sočiva za naočare. Medicinski tretira sve bolesti oka i povrede, prepisuje lekove i vrši hirurške zahvate na samom oku.

Dakle, glavna razlika između optometriste i oftalmologa je u tome, što optometrista uz kvalitetnu kontrolu vida savetuje individualnog pacijenta koju vrstu kontaktnih sočiva ili sočiva za naočare odabrati, zavisno o njegovim potrebama i predispozicijama, ali sa druge strane ne leči i ne operiše bolesno oko za koje brigu preuzima oftalmolog. 

Biranje specijaliste za oči važna je odluka koja može bitno uticati na zdravlje i svakodnevni život. Nakon svega, očnom specijalisti prepuštamo brigu o našem vidu i sledimo savete kako bi očuvali vid kroz celi život.

Optičar nije specijalista za oči, ali je važan deo naše brige oko zdravlja očiju. Optičari koriste recepte koje su prepisali optometristi ili oftalmolozi kako bi precizno izradili naočare za vid, isporučili kontaktna sočiva i ostala pomagala za vid.

Kada posetiti optometristu, a kada oftalmologa?

Ukoliko vam je potreban rutinski pregled očiju (pregled vida na daljinu i blizinu) tada je izbor specijaliste za oči stvar ličnog izbora. I optometristi i oftalmolozi izvode rutinske preglede vida. Dobro je imati na umu da su optometristi specijalizovani upravo za preglede vida te izvrsno poznaju sve vrste kontaktnih sočiva i sočiva za naočare. Optometrista će vas na temelju vaših individualnih potreba savetovati i u velikoj meri doprineti vašem ispravnom odabiru naočra za vid ili kontaktnih sočiva.
Ako vam je potreban kompletan pregled očiju, u slučaju da imate medicinski problem s očima, na primer glaukom, makularnu degeneraciju ili očnu mrenu – važno je da se obratite oftalmologu koji je obučen za praćenje i tretiranje takvog stanja. U tom slučaju, optometrista  će vas uputiti na dalju obradu kod oftalmologa, koji će vam pružiti potpunu medicinsku i hiruršku njegu.